Sopsortering

Så här sopsorterar vi i Brf Garm

HUSHÅLLSAVFALL

Brännbart avfall som inte kan sorteras i något av de andra kärlen. Soporna behöver vara väl förslutna, i en påse av den storlek som är avsedd för hushållssopor.

  • Tänk på att soppåsen inte får innehålla komposterbart avfall – inga matrester –och inte glas, glödlampor, elektronik eller batterier. De ska sorteras särskilt.

MATAVFALL

Matrester, gammalt bröd, äggskal, fiskben, kaffesump, fruktrester, krukväxter utan jord och vissna blommor är exempel på komposterbart material. Det placeras i de bruna papperspåsarna som vi sen lägger i de bruna komposttunnorna i soprummet.

I soprummet finns också fler påsar att hämta.

  • Lägg kompostavfallet i DUBBLA påsar och se till att påsen viks ihop ordentligt. Då slipper vi för mycket soplukt.

Komposterbart material får inte slängas i tunnorna för hushållsavfall. Sköter vi inte sorteringen rätt riskerar vi att få sophämtning med högre avgift.

TIDNINGAR

Dagstidningar, magasin och papper av enkel kvalitet lägger du i tidningskärlet.

  • Kartonger, papperskassar, papp, kuvert, plastat reklammaterial och liknande pappersavfall får INTE läggas i tidningstunnan – enbart papper som kan återvinnas.
  • Om tunnan är full får du tyvärr bära hem dina tidningar igen och vänta till efter tömningsdag.

WELLPAPP

Wellpapp placerar du i rullstödet. För att kunna ta hand om stora emballage och kartonger har vi rullstöd, inte tunna, för STÖRRE wellpapp. Det betyder att vi alla behöver vara noga med att ta isär och vika kartonger och förpackningar och placera dem på ett hanterbart sätt i rullstödet.

  • Wellpappen måste alltså vara HOPVIKT och PLATT då du lägger (inte ställer) papparken ovanpå varandra i wellpappstödet – samlaren blir full alldeles för fort om vi försöker ställa kartongerna på kant.
  • Inget annat än WELLPAPP får läggas här – varken frigolit, plast eller annat material som kan finnas med i förpackningen. Plocka ut det!
  • Småkartonger får INTE läggas i rullstödet. De ska sorteras i kärlet för pappersförpackningar, även då de är av wellpapp.

PAPPERSFÖRPACKNINGAR

Mjölk- och juicekartonger, papperskassar, äggkartonger, pizzakartonger, presentpapper m.m. Förpackningarna ska bestå till minst hälften av kartong.

  • Alla kartonger måste vara VÄL URSKÖLJDA, TOMMA och TILLPLATTADE då de läggs i kärlet för pappersförpackningar. Inga vinboxar med plastinnehåll, inga pizzarester!

PLASTFÖRPACKNINGAR

Hårda och mjuka plastförpackningar. Plastflaskor, dunkar, plastpåsar, plastkorkar, plastfilm och frigolit. Skruva av lock och korkar på flaskor och burkar innan du slänger dem.

  • Alla förpackningar måste vara VÄL URSKÖLJDA då de läggs i kärlet för plastförpackningar.
  • Inga plastband och snören, det sorteras i hushållsavfallet.

METALLFÖRPACKNINGAR

Konservburkar, aluminiumformar, aluminiumfolie, kapsyler m.m.

  • Alla förpackningar måste vara VÄL URSKÖLJDA då de läggs i kärlet för metallförpackningar. Metallförpackningar som inte kan rengöras, t.ex. kaviartuber, får behålla korken på.
  • Inget metallskrot, farligt avfall, batterier eller elektronik.

BATTERIER och LAMPOR

I soprummet finns behållare där du kan lämna batterier, glödlampor, energisparlampor och lysrör. Det får inte gå med i hushållsavfallet.

GLAS

Flaskor och glas får absolut INTE lämnas i soprummet. Tomglas får var och en själv ta hand om. Närmaste återvinningsstation för glas finns vid Hagakyrkan, korsningen Bellmansgatan och Haga Kyrkogata.

ELEKTRONISKT AVFALL och KEMIKALIER

Brf Garm tar inte hand om elektroniskt avfall. Detsamma gäller för byggavfall, målarfärg och kemiska produkter. Det får du lämna in på återvinnings- och miljöstationen. Det får absolut inte ställas i soprummet.

ÖVRIGT AVFALL och GROVSOPOR

Någon gång om året brukar vi hyra en container. Det ger oss alla möjlighet att rensa undan och bli av med sådant vi samlat på oss. Du får själv klara förvaringen av dina grovsopor under tiden däremellan.

Styrelsen sätter upp anslag när container är på gång.