Värme och vatten

Fastigheten värms med fjärrvärme vilket är en miljövänlig och ekonomisk uppvärmningsform som ingår i avgiften. Även kallt och varmt vatten ingår i avgiften.

Värmen
Alla radiatorer i vårt hus har termostatventiler, vilka reglerar värmen i lägenheterna. Vi har dessutom utomhusgivare som reglerar värmen genom att ta hänsyn till snabba temperaturförändringar utomhus.
Du bör ställa in termostaten så att temperaturen i rummet håller 20–21 grader.
Hur du möblerar framför radiatorerna är viktigt för uppvärmningen. Undvik att ställa soffor och hyllor eller hänga tjocka gardiner tätt intill radiatorerna . Då hindras värmen att sprida sig ut i rummet.
Tänk också på att gardiner som hänger ner framför termostaterna stänger av värmen för snabbt vilket ger lägre temperatur i rummet.

VANLIGA FRÅGOR:
Vilken temperatur ska man ha i lägenheten? Temperaturen bör ligga på max 21 grader.

Mitt element är kallt ibland, varför? På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att temperaturen är den du "beställt", stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter en stund svalnar elementet och når samma temperatur som rummet.
Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under den bestämda så öppnar termostaten igen. På så sätt hålls en jämn temperatur.

Behöver man lufta elementen i lägenheten? 
Kan behövas ibland. När man har utfört rörarbeten i värmesystemet kan detta föra med sig luft i systemet. Luften hamnar då oftast i radiatorerna högst upp i huset. Då hörs ett bubblande ljud i radiatorerna: lufta!
Om din radiator är kall upptill och varm nertill beror det troligen på att du har luft i radiatorn: lufta!